Over Ila

Ila is in Hoorn geboren en groeit op in Zaandam. Na een aantal jaren in het onderwijs besluit Ila om theater te maken. Ze ziet een voorstelling van poppenspeler Neville Tranter en dat inspireert haar een eerste productie te maken voor peuters: “Kat in de zak”. Deze voorstelling was aanvankelijk bedoeld als toelatingsproject voor de regieopleiding aan de toneelschool Amsterdam. De voorstelling wordt door het publiek enthousiast ontvangen. En al snel ontstaat er vraag naar nieuw materiaal. Ila produceert in eigen beheer drie jeugdvoorstellingen. Ze doet alles zelf: poppen maken, decor ontwerpen, publiciteit en verkoop en spelen natuurlijk.Tijdens de voorstellingen bedient ze door middel van een aantal handig geplaatste knoppen, licht en geluid.

Aan deze zelfwerkzaamheid komt een einde met de productie “Leda de Zwaan”. Ila werkt voor het eerst samen met beeldend kunstenares Gerda Schimmel die het decor maakt. Verder werkt ze samen met regisseurs Trinet Kuijpers en Sjoerd Link. De muziek wordt gemaakt door Henk Bakker en Victor Posch. “Leda” wordt opgepikt door impresariaat Jongsma & Hartgring en een landelijke doorbraak is het gevolg. In 2000 wint Ila “Het Jantje”, een publieksprijs van een Haagse kinderjury.

De nieuwe productie “Hallo Pap” (2000) luidt de samenwerking in met schrijver Rob Bloemkolk en bij de opvolger “DiDi” (2002) doet Ila’s inspirator Neville Tranter de regie. Inmiddels zijn ook de fondsen zich bewust van Ila’s groei en “DiDi” wordt dankzij subsidies van het Amsterdams Fonds en de Provincie Noord Holland haar eerste “professionele” productie. Iedere twee jaar verschijnt er een nieuwe voorstelling en dat blijft niet onopgemerkt.

In 2008 wordt Ila genomineerd voor de Rabobank Cultuurprijs en wint de publieksprijs van het Noord Hollands dagblad. Uit het juryrapport: “De zorgvuldige en pakkende manier waarop Ila van der Pouw haar poppen in een magisch verhaal tot leven weet te brengen, doet de grens tussen spel en werkelijkheid vervagen.” In dat zelfde jaar wint ze op het “World Puppet Festival” in Praag de prijs voor beste poppenspeler.