De GVR

Premiere: 25 september 2016

Ila van der Pouw speelt Roald Dahl’s meesterwerk De Grote Vriendelijke Reus. We maken mee hoe de G V R, de kleine Sofie door het raam uit het weeshuis haalt en meeneemt naar zijn magische grot waar duizenden dromen in glazen potjes wachten tot ze tijdens zijn nachtelijke reizen kinderslaapkamers ingeblazen worden.

Spel

Ila van der Pouw

Tekst

Roald Dahl
(auteur)
Rob Bloemkolk (bewerking)

Regie

Neville Tranter

Decor

Kathelijne Monnens

Poppen

Cynthia Borst, Gerda Schimmel (butler, trollenknopper)

Lichtontwerp

Eelke Slooten

Techniek

Tim Heuse

Animatie

Erik Hespe

Fotografie

Anne Alders

Flyer/Poster

Cynthia Borst

Boekingen

Theaterbureau vanaf 2

Uit het Noordhollands Dagblad van 28-9-2016:

Aaneenschakeling van metamorfoses

ALKMAAR - ’Met wie jij praten?’, buldert een zware reuzenstem. Even later zwelt de muziek aan en een grote hand verschijnt over de rand van de ingang van de grot. Als er ook nog een groot, bloeddoorlopen oog de grot binnen gluurt, kruipt een meisje op de achtste rij angstig bij haar moeder op schoot. Om later hard mee te lachen als de Trollenknopper een komische discussie voert met de GVR. Een indrukwekkende voorstelling van Schoorlse Ila van der Pouw en haar poppen.

Door Marjolein Eijkman

’De GVR’ is één grote aaneenschakeling van metamorfoses. Zelf kruipt Van der Pouw in de rollen van GVR en koningin van Engeland. Als reus voert ze gesprekken met de kleine Sofie op haar arm en wisselt moeiteloos van zware reuzenstem naar hoog piepstemmetje. Achter het decor kleedt ze zich razendsnel om tot koningin die vervolgens samen met de straalbezopen butler François het podium weer op komt en een hilarische discussie voert over waar hij Sofie dan wel gezien heeft.

De grootste metamorfose is wel die van pop naar acteur. Het verschil tussen mens en pop blijft zichtbaar, maar toch zijn het al gauw eigenlijk geen poppen meer. Het worden volwaardige tegenspelers. Met ieder een eigen karakter, dat overtuigend wordt neergezet door Van der Pouw, die hiermee bewijst dat poppentheater niet per definitie in een kast thuishoort.

Roald Dahls beroemde verhaal ’De GVR’ is een prachtig verhaal om te verfilmen, zo bewijst Steven Spielberg momenteel. Maar een theatervoorstelling is iets heel anders. Want hoe wek je op een theaterpodium de suggestie dat er buiten het raam een reus loopt, die een klein meisje uit haar kamer weggrist? Dat er buiten de grot van die reus nog andere, veel grotere reuzen wonen? En dat er helikopters weg vliegen, op hun missie om die reuzen te vangen? Van der Pouw heeft dit verrassend goed opgelost door het gebruik van animaties. Deze worden vertoond op een scherm in het midden van het decor, dat dan weer het raam van Sofies kamer vormt, vervolgens de ingang van de grot en daarna het raam van het koninklijk paleis.

De voorstelling is met een uur misschien wat kort, maar voor kinderen daardoor goed te behappen. En die ene stoere jongen in het publiek voor wie de reuzenscène nog niet spannend genoeg vond, komt helemaal aan zijn trekken als hij na afloop achter het decor een kijkje mag nemen en erachter komt dat alles, maar dan ook alles door die ene mevrouw werd gespeeld.

Gezien: ’De GVR’ in Theater De Vest in Alkmaar

Uit het Noordhollands Dagblad van 22-9-2016:

Trailer

Hier treft u lesmateriaal aan behorende bij de voorstelling "de GVR" . Indien u met uw school deze voorstelling bezocht heeft, kunt u dit lesmateriaal gratis downloaden.

Gebruik onderstaande links om het materiaal te downloaden.

Lesbrief de GVR

Onderstaande foto's zijn rechtenvrij te gebruiken voor plaatsing in kranten, huis aan huisbladen, tijdschriften en programmaboekjes e.d. onder vermelding van "foto: Anne Alders" .

Hier treft u de lichtplannen, technische lijsten en prie's aan.

Lichtplan Technische Lijst

Hier treft u de speellijst aan.