Ladder naar de Maan

Premiere: 14 september 2014 in theater de Vest in Alkmaar

Fien gaat verhuizen en zit op een nieuwe school. Tijdens de verhuizing logeert ze bij haar tante Lola die boeken voor kinderen schrijft. Fien voelt zich alleen op haar nieuwe school. ‘Net zo alleen als het Mannetje van de Maan’, vertrouwt ze haar tante toe. En omdat hij altijd alleen is, wil Fien naar de maan reizen om hem te spreken. Maar: hoe kom je daar?

Haar tante verzint voor de grap een verhaal hoe je met een ladder van ijslollystokjes makkelijk naar de maan kan. Het is dankzij Fien voor tante meteen het begin van een nieuw boek: ‘Ladder naar de Maan’ Maar Fien neemt het serieus. En wanneer je je fantasie serieus neemt, is alles mogelijk. Fien maakt die nacht van de stokjes een ladder en klimt naar de maan. Eenmaal op de maan stort de ladder in elkaar en blijft Fien alleen achter.

Lola ontdekt dat haar nichtje verdwenen is en reist haar al schrijvend achterna. Ze ontmoet het Mannetje van de Maan, een astronaut en de tweeling Cas en Pol die eigenlijk samen een sterrenbeeld zijn. Zal het haar lukken om met haar nichtje weer terug op aarde te komen?

Over hoe fantasie en realiteit door elkaar heen kunnen lopen, hoe woorden tot leven komen en eenzaamheid doorbroken wordt. Vanaf 4 jaar.

Spel

Ila van der Pouw

Tekst

Rob Bloemkolk

Regie

Neville Tranter

Decor

ontwerp:
Kathelijne Monnens
bouw:
Menno Riemersma
Hein Drost

Poppen

Cynthia Borst,
Jochen Lange
(maanmannetje), Gerda Schimmel (Snoezepoes)

Techniek

Eelke Slooten

Animatie

Erik Hespe

Fotografie

Anne Alders

Flyer/Poster

Anne Alders

Trailer

Hier treft u lesmateriaal aan behorende bij de voorstelling "Ladder naar de maan" . Indien u met uw school deze voorstelling bezocht heeft, kunt u dit lesmateriaal gratis downloaden.

Gebruik onderstaande links om het materiaal te downloaden.

Lesbrief Ladder

Onderstaande foto's zijn rechtenvrij te gebruiken voor plaatsing in kranten, huis aan huisbladen, tijdschriften en programmaboekjes e.d. onder vermelding van "foto: Anne Alders" .
*Ladder naar de Maan, een familievoorstelling vanaf 4 jaar*

Over hoe fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen, woorden tot leven komen en hoe alleen zijn een andere betekenis krijgt.

Omdat haar ouders aan het verhuizen zijn, logeert Fien een weekend bij haar tante Lola die kinderboeken schrijft. Fien voelt zich alleen op haar nieuwe school. “Net zo alleen als het Mannetje van de Maan” vertrouwt ze Lola toe. En dat is dan ook meteen de reden dat Fien naar de maan wil om hem daar eens over te spreken. Maar ja, de maan, hoe kom je daar? Tante verzint een verhaal hoe je daar met een ladder van ijslolliestokjes kan komen. En als je in verhalen gelooft is alles mogelijk. Fien maakt dezelfde avond een ladder van de stokjes en klimt naar de maan. Eenmaal daar aangekomen stort de ladder in elkaar en blijft Fien alleen achter.

Het is het begin van een spannend en magisch avontuur. En het is meteen het begin van het boek dat Lola dankzij Fien gaat schrijven: Ladder naar de maan. Kijk naar een zolderkamer dat verandert in een maanlandschap. Ontmoet Fien en haar Tante, een Astronaut, twee PopSterren en het Mannetje van de Maan. Maar laat je bovenal meenemen in een wereld vol fantasie. Of is het werkelijkheid?

Bij de solotheatervoorstellingen van Ila van der Pouw vergeet je dat je naar poppen kijkt. Haar manshoge, prachtige poppen ontwikkelen zich tot volwaardige medespelers, die door haar snelle stemwisselingen en sierlijke manipulatie volledig tot leven komen.

In 2013 is Ila één van de vijf genomineerden voor de landelijke ZappTheaterPrijs. In juni 2014 ontvangt ze op een festival in Nanchong, China de Outstanding Drama Award.

Het Noord Hollands Dagblad over Ila van der Pouw: "adembenemend", "virtuoos poppenspel" en "heel mooie voorstelling, magisch."

Hier treft u de lichtplannen, technische lijsten en prie's aan.

Technische Lijst